El Clúster MAV participa al projecte europeu AMULET (Advanced Materials and Manufacturing Technologies united for Lightweight), que durant els propers tres anys contribuirà a la reducció d’emissions de CO2 a través del foment de l’aplicació de materials avançats enfocats a la reducció de pes o lightweighting en pimes de diferents sectors.
Durant el projecte s’implementaran diferents activitats per fomentar que petites i mitjanes empreses europees tinguin accés i apliquin materials lleugers avançats als seus productes, com polímers reforçats amb fibres, compostos de fibra ceràmica o aliatges metàl·lics lleugers.
“Els materials lleugers tenen un paper clau en la descarbonització i optimització de recursos, gràcies a que proporcionen una reducció significativa del pes final de la peça. A més, el seu potencial d'aplicació té encara molt recorregut per desenvolupar noves solucions més sostenibles i amb funcionalitats més avançades. És essencial que les pimes s’involucrin en l’explotació d’aquests desenvolupaments, però calen més recursos tècnics i financers perquè és materialitzin i s'introdueixin al mercat”, explica Dolors Pla, Clúster Manager – CEO del Clúster MAV.
El projecte AMULET vol seguir avançant en la reducció d’emissions de CO2 de la UE mitjançant l’execució de projectes demostratius en construcció lleugera orientats a reptes sectorials amb pimes, que permetin el desenvolupament i l’aplicació de nous materials lleugers en prototips de fins a TRL7. Les pimes participants rebran suport tècnic, assessorament i formació per accelerar la comercialització de les seves solucions innovadores. Aquestes activitats crearan un marc empresarial autosostenible, en el que els usuaris finals i les pimes estableixin noves cadenes de subministrament industrials a sectors com el de l'automoció, l'aeroespacial i l'aeronàutica, l'energia o la construcció.
“El projecte s’estructurarà en diferents fases: una primera fase per recollir reptes tècnics actuals en l’ús dels materials lleugers avançats i l’organització de dotze competicions sectorials per a la formació de consorcis de pimes, una segona fase en la que les empreses interessades puguin presentar propostes de projectes demostratius i una última etapa on els consorcis seleccionats duran a terme projectes de R+D pel desenvolupament de nous productes amb materials lleugers”, detalla l’Ona Bombí, Project Manager del Clúster MAV.
El paper del Clúster MAV al projecte inclourà una diagnosi de l’ús dels materials lleugers a la regió catalana i la definició de reptes per a la seva aplicació extensiva en tots els sectors industrials, així com el contacte directe amb pimes catalanes per animar-les a participar en els esdeveniments i les convocatòries de finançament del projecte. El clúster contribuirà també en tasques de formació i assessorament a pimes i la definició de recomanacions per a una major taxa d’aplicació dels materials lleugers entre sectors.
El projecte, finançat dins el programa Horizon 2020 INNOSUP de la Comissió Europea i secundat per la European Lightweight Cluster Alliance (ELCA), compta amb la participació de 13 socis de 10 països europeus, entre els que hi ha set clústers: POLYMERIS (França) coordinadors del projecte, Clúster Industrial Bydgoszcz (Polònia), Clúster de Materials Avançats de Catalunya (Espanya), IMAST (Itàlia), Clúster d'Enginyeria d'Hongria Occidental (Hongria), Clust-ER MECH (Itàlia) i Clúster de d’Automòbil de Moravia-Silesia (Txèquia); dues universitats: la Universitat de Tecnologia de Chemnitz (Alemanya), i la NTNU Universitat Noruega de Ciència i Tecnologia (Noruega); dos centres de recerca: l’Institut Jozef Stefan (Eslovènia) i Flanders Make (Bèlgica); una consultora: Bax Innovation Consulting (Espanya), i una entitat acceleradora: FundingBox (Polònia).
Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.
Contacta
Milà i Fontanals 14, 1r 6a
08012 Barcelona
622 547 788
info@clustermav.com